Andre Kuipers bij TCV/MCIJ

Techniek is zo leuk en zo belangrijk!

Vrijdag 20 november werd de Hotspot Smarttechnology officieel in gebruik genomen toen ruimtevaarder Andre Kuipers zijn handtekening plaatste op de wand. ..Ik word hier wel een beetje jaloers van, zat ik hier nog maar op school”, verzuchtte de 62-jarige astronaut toen hij zag welke mogelijkheden dit lokaal onze leerlingen biedt. ,,Techniek is zo leuk en zo belangrijk!”

Vervolgens luisterden zo’n 200 leerlingen, collega’s en andere aanwezigen in de aula ademloos naar de verhalen van astronaut Andre Kuipers over zijn twee ruimtereizen. Wat een avonturen!

Als kleine jongen had Kuipers al veel interesse in de ruimtevaart. ,,Ik luisterde naar Sprong in het heelal, een hoorspel op de radio, las Science Fiction boeken en keek op tv naar de Thunderbirds. Maar in Europa waren geen ruimtevaarders. Totdat Wubbo Ockels in 1985 als Nederlandse wetenschapper met de Challenger de ruimte inging. Dat wilde ik ook! Ik heb geschreven op een advertentie en werd tot mijn verbazing geselecteerd. En na vele jaren testen, onderzoeken en voorbereiden was het uiteindelijk echt zover. Ik wil jullie meegeven dat je je nooit moet laten weerhouden. Als je iets echt graag wilt, probeer het gewoon. Lukt het niet, dan zie je wel weer verder”.

Vanuit de Sojoez, die met 28.000 kilometer per uur in 1,5 uur 16 keer per dag een rondje langs de aarde aflegde, heeft Andre Kuipers met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe kwetsbaar de aarde is. ,,Het heelal voelt zwart en dreigend, De aarde is een levende cel in het geheel; met slechts een hele dunne schil. Groter dan dit is het niet, realiseerde ik me. Hier moet iets gebeuren; dit mogen we niet stuk maken of kapot laten gaan. En daarbij is techniek onmisbaar!”

Deel bericht
Bekijk meer