Scheeps- en jachtbouw

Ben je gek op boten en techniek?

Met deze opleiding kun je later aan de slag op een werf waar schepen en / of jachten worden gebouwd of gerepareerd.

Dit kan een luxe jacht zijn, maar ook een multifunctioneel of een specialistisch schip. Een scheeps- en jachtbouwkundige moet nauwkeurig kunnen werken, tekeningen kunnen lezen en goed met materialen als hout, metaal en polyester kunnen werken. 

Kans op werk

De komende jaren gaan veel medewerkers in de scheeps- en jachtbouwsector met pensioen. Bedrijven staan te springen om goed opgeleide mensen. Als je doorleert op het mbo in deze richting, ben je vrijwel zeker van een baan en een goed salaris.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Onderbouw:

De eerste twee jaar volg je de maritieme onderbouw. Praktijk en theorie gaan in het maritiem beroepsonderwijs hand in hand. Zo leer je rekenen omdat je bij het bouwen van een schip berekeningen moet kunnen maken. Je leert Engels omdat je zeer waarschijnlijk met buitenlandse klanten te maken krijgt. En je leert varen en roeien en wrikken, zodat je voelt en leert hoe een schip in elkaar steekt en hoe het reageert. Marifonie is belangrijk wanneer een schip naar of van een klant gevaren moet worden. 

Bovenbouw:

Als je kiest voor de uitstroomrichting Scheeps- en jachtbouw leer je bijvoorbeeld:

  • Bouwen en onderhouden van schepen en jachten
  • Werken met hout, kunststoffen en metaal en hoe deze materialen met elkaar verbonden moeten worden
  • De bijzonderheden van de verschillende scheepsvormen
  • Les in schilderen, elektrotechniek en motorentechniek
Huisvesting

Wonen in onze huisvesting is voor deze uitstroomrichting niet verplicht, maar het is wel een mogelijkheid als je bijvoorbeeld ver moet reizen om op school te komen. Aan het wonen in onze huisvesting zijn wel kosten verbonden.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar elke mbo-richting. Als je door wilt leren in de scheeps- en jachtbouw kan dat via de opleiding Maritieme Techniek in Sneek. Met dit mbo-diploma kun je aan de slag als scheeps- en jachtbouwdeskundige in de scheepsbouw, jachtbouw, waterbouw, scheepselektronica en de offshore-industrie. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de opleiding meubelmaker/scheepsinterieurbouwer doen bij het Hout en Meubileringscollege in Amsterdam.