Doorstroming MBO

Maritieme Academie Holland

Onze school is onderdeel van de Maritieme Academie Holland. Dit is een vereniging van scholen in West- en Noord-Nederland met een breed aanbod van maritieme dag- en avondopleidingen en trainingen van vmbo tot en met hbo. Dankzij de Maritieme Academie Holland kunnen wij leerlingen een doorlopende leerweg aanbieden van vmbo-, mbo- en hbo-opleidingen, zodat zij een maritieme vakman of vakvrouw worden op het niveau dat bij ze past. 

Portfolio

Tijdens de opleiding aan het Maritiem College ontwikkel je een eigen portfolio. Met dit portfolio kun je op een mbo-school laten zien wat je allemaal al kan en wat je tot dan gedaan hebt. Met onder andere het Nova College hebben we afspraken gemaakt over doorlopende leerlijnen. Op basis van het portfolio is het mogelijk een vervolgopleiding te versnellen of juist te verdiepen. Bij de overstap naar het mbo bespreek je bij het intakegesprek wat voor kansen het portfolio jou biedt voor de vervolgopleiding. Uiteraard is dit portfolio ook te gebruiken voor andere mbo-scholen.

Smart Maintenance

Slim onderhoud (Smart Maintenance) is de digitale revolutie van de industrie: de 4e industriële revolutie. Deze revolutie maakt het mogelijk om ‘real time’ gegevens over machines en processen te verzamelen en te analyseren, waardoor snellere, flexibelere en efficiëntere processen mogelijk zijn en om goederen van betere kwaliteit tegen lagere kosten te produceren.
Nova College gaat als eerste in Nederland negen technische opleidingen Elektrotechniek, ICT, MyTec, Procestechniek en Werktuigbouw opschalen naar een volwaardig Smart Maintenance-mbo curriculum. Wij als Technisch College Velsen en Maritiem College IJmuiden doen hier graag aan mee om leerlingen te enthousiasmeren voor de techniek en voor te bereiden op een duurzame wereld.

Vmbo-mbo-hbo: de ‘Koninklijke weg’

Een deel van onze leerlingen stroomt  na het mbo nog door naar een hbo-opleiding. De route vmbo-mbo-hbo wordt in het onderwijs ook wel de ‘Koninklijke weg’ genoemd. Hoewel veel ouders proberen hun kind op een havo-opleiding geplaatst te krijgen, denken wij dat de route vmbo-mbo-hbo een aantal voordelen biedt ten opzichte van de route havo-hbo.

  • De vmbo’ers en mbo’ers hebben meer praktijkervaring opgedaan tijdens stages
  • Leerlingen die meer praktijk krijgen tijdens de opleiding vinden leren leuker
  • Door de stage-ervaring weten leerlingen vaak beter voor welke opleiding ze kiezen
  • Leerlingen begrijpen de theorie beter, omdat ze de context van het beroep weten door de stages die zij gelopen hebben
  • De mbo’ers stromen twee jaar ouder in op het hbo en hebben op het vmbo en mbo meer ervaring met leren opgedaan
  • Mocht een leerling de hbo-opleiding niet halen, kan hij/zij altijd terugvallen op het mbo-diploma
  • Na het behalen van het hbo-diploma hebben mbo’ers meer praktijkervaring op hun CV dan andere hbo’ers, wat voordelig kan zijn bij sollicitaties