Opleidingsschepen

PR (16)

Samen met onze collega-school in Harlingen maken we gebruik van een vloot van vier moderne instructieschepen: de ‘MS Prinses Máxima’, tankerduwbak ‘Prinses Amalia’, het ‘MS Emeli’ en de ‘Union’. Binnen de opleiding neemt het echte varen een belangrijke plaats in. Leerlingen krijgen op de schepen zoveel mogelijk praktijklessen van de schipper en zijn bemanning. We maken vaarreizen in het binnenland, maar ook in het buitenland. Deze vaarreizen zijn verplicht voor alle leerlingen.

Aan boord van de 56 meter lange Prinses Máxima maken de leerlingen de langere reizen over de Rijn en in het gebied Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA-gebied). Het schip heeft voor maximaal 24 leerlingen en 4 bemanningsleden slaapplaatsen en het is voorzien van alle moderne nautische ap-paratuur.

De 30 meter lange Prinses Amalia is een tankduwbak waar leerlingen door een praktijkinstructeur worden onderwezen in het omgaan met ‘natte lading’ (vloeistoffen zoals bijvoorbeeld benzine). Het schip is volledig uitgerust als een moderne tanker.

In groepen van maximaal 12 personen, gaan leerlingen met een praktijk-instructeur aan boord van het M.S. Emeli (55 meter). Daar leren zij alle handelingen die in de praktijk van een matroos verwacht worden op een schip dat ‘droge lading’ (zoals bijvoorbeeld zand, grind of granen) vervoert. Af en toe wordt echte lading vervoerd.

De Union is een jacht met een lengte van zo’n 14 meter. Per reis kunnen er 12 leerlingen mee aan boord. Op dit schip kunnen leerlingen ervaring opdoen met alle moderne apparatuur van een binnenvaartschip. Verder kunnen op het schip alle denkbare oefeningen uitgevoerd worden.